Curiozitate

C

Cum vine asta: Noul Dicţionar Universal al Limbii Române ?

Adica:

1. Traim intr-un univers nou care are nevoie de un dictionar universal nou? Si daca da, ce s-a intamplat cu vechiul univers si vechiul dictionar? Cand au disparut ele? Sau coexista? Iar noi am aparut in noul Univers, sau suntem ramasitele celui vechi?

2. Exista si Dictionarul Galactic al Limbii Romane? Sau dictionar Metaversian (sau Hyperversian sau Multiversian) al Limbii Romane?

3. A aparut limba romana o data cu Big Bangul, in primele mili-micro-pico-secunde ale Universului?

4. Daca exista cuvinte care nu sunt incluse in acest dictionar, inseamna ca ele sunt niste himere (semne fara referent)?

Ganduri de om obosit…

 

About the author

5 comments

  • Hai ca stiu commentul perfect la asta. Am un citat pe care-l intentioneaza multi literati romani…dar uite..astia cu “univesalul” nu prea stiu sa se exprime corect.
    Deci:
    “ExerciÅ£iul limbii este unul dureros pe alocuri, el presupune încercări ÅŸi renunţări, forţări ÅŸi cedări, dar el este absolut necesar; limba trebuie să regăsească spiritul timpului, părăsind pretinsa obiectivitate a academismului crispat ori jocurile de limbaj improvizate de dragul sunetului. Actualitatea limbii este un semn al înrădăcinării în timpul său, iar aceasta nu se poate face decît printr-un neîncetat efort de supunere a cuvîntului la exigenÅ£a gîndului ÅŸi invers, într o reciprocitate care să dea seama de disponibilitatea de a răspunde la ÅŸi de vremea sa.”
    CIprian Mihali, “Dreptul la filosofie ExperienÅ£e de filosofie contemporană”, Ideea 2005?!cred…

  • Stii si tu ca aparitiile astea de DEX-uri sunt de fapt niste reactualizari. Sunt si suntem obligati sa le facem..de dragul etimologiei..tre sa supravietuiasca ca stiinta, nu?
    In privinta universalitatii..da ..cred ca a facut o greseala de sens..se fol ca atribut cand se vb de mapamond si asta numai sub puternica presupozitie ca am fi singuri in Univers. dar de aici pana la a presupune ca Romania este singura pe mapamond e cale lunga…Nu ar trebui folosit ca atribut cand se vb de limba romana..asta e clar.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta