Despre ce vorbim cand vorbim de amnistie

D

Amnistie.
Adica toti cei care au savarsit o infractiune pana la o anumita data scapa. Scapa nu doar in sensul ca nu mai fac puscarie, ci si in sensul ca sunt complet si pe deplin reabilitati.

Daca se amnistiaza furtul si ii zici unuia care tocmai a iesit din parnaie “Esti un penal!” poate sa te cheme in instanta, in civil, si sa obtina despagubiri.

Nu mai e deloc penal.

Scapa cei care sunt deja condamnati si sunt la puscarie, executand pedeapsa.
Scapa cei care sunt condamnati in prima instanta, dar mai au o cale de apel.
Scapa cei care sunt in faza de urmarire penala.
Scapa cei care sunt in faza de cercetare penala.

Scapa cei care au comis chestii despre existenta carora nu s-a aflat inca.

Daca se amnistiaza furtul, de pilda, unul care a furat un lant de aur poate sa si-l puna de gat si sa se plimbe cu el prin targ.
Poate or exista manevre in civil, pe raspundere delictuala, sa recuperezi lantul de la el, dar pana la proba contrara ne aflam in situatia in care posesorul e prezumat proprietar.

M-am uitat si eu la istoria amnistiei. Amnistiile nu au fost multe in lumea asta. S-au dat doar in cazuri de schimbari politice majore si doar pentru cei care au comis anumite tipuri de infractiuni.
De pilda in cazurile in care a fost nevoie de obtinerea unei paci sociale in urma unui razboi civil.

Asta e cazul de clasa. Ceea ce ne propun cei de la PSD/ALDE este o masura de finalizare a unui razboi civil intre cei care au furat si cei care au fost furati. Si nici o garantie (ex – excluderea din viata publica) pentru a garanta ca aceste lucruri nu se vor mai intampla pe viitor.

Din contra, modul in care incearca sa castreze justitia ne da de inteles ca asemenea situatii se vor intampla.

Amnistia e ceva mult mai scarbos ca gratierea. Amnistia spune de fapt ca pentru o perioada nu a exista vinovatia. Ca circumstantele au necesitat o altfel de moralitate.

Ceea ce va face Dragnea daca va da amnistia va fi sa spuna: “Douazeci si opt de ani a fost absolut normal sa furi de la popor. Nu e nici o vinovatie aici.”

Si ca sa fie si mai mare infamia, devine din ce in ce mai clar ca daca o vor da nu va fi o amnistie limitata: gen toti politicienii si functionarii publici care au savarsit acte de coruptie. Pentru ca si asta ar fi o recunoastere implicita a vinovatiei lor.

Va fi o amnistie generala, in care vor scapa si borfasii, hotii, santajistii, poate si proxenetii, poate si traficantii, naiba stie.

Si totul avand pe fronton “Anul Centenar”.

Ceva mai gretos nu poate sa existe.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta