Apropo de faza asta cu Biserica Ortodoxa “se opune parteneriatelor civile”, mi-am adus aminte de o chestie pe care mi-a povestit-o Joy in America.
La un moment-dat, un cuplu gay a vrut sa se casatoreasca religios in Danemarca. Biserica s-a opus.
Statul a intervenit si a dat o lege prin care orice cuplu se poate casatori in biserica de care este arondat. No matter what. Pentru ca biserica este finantata de stat. Si pentru ca in cazul Danemarcei se ocupa si de arhiva actelor de stare civila.
Pozitia mea pe chestia asta e un pic mai nuantata. Mai “capitalista”. Cred ca biserica are dreptul sa se opuna. Este pana la urma o entitate privata cu reguli proprii.
Doar ca acest drept trebuie sa vina cu o forma de finantare care sa nu se impuna din oficiu contribuabililor (alocari de la buget). Cred ca trebuie sa fie finantata printr-un impozit pe modelul german, acel impozit de 1-1.5% platit de catre contribuabil (https://en.wikipedia.org/wiki/Church_tax), daca doreste.
Cred ca un astfel de model ar genera mult mai multa transparenta si mai multa aplecare spre “client service” decat acum. Si ar genera reformarea reala a cultelor.