Am aflat astazi cum ii zice unei chestii care mi s-a parut evidenta toata viata: Correspondent Inference Theory
De exemplu daca X il loveste pe Y, lumea infereaza ca X este violent, nu ca ar juca teatru sau sa practica impreuna pentru un film. Sau daca cineva vine cu un cutit in mana spre o alta persoana, aceasta va infera ca urmeaza sa fie atacat. Si tot asa.
Faza este ca, daca atitudinea este justificata evolutiv, pentru ca in 99% din (pre)istoria umanitatii, situatiile in care erau pusi oamenii erau simple iar inferentele erau clare. Friend or foe.
Ce mi se pare ciudat este ca genul asta de inferenta corespondenta, cuplata cu tot felul de metode de amagire din societatile civilizate, dau tot soiul de buguri. Prea multi oameni actioneaza cum nu cred pentru a declansa genul de inferente pozitive. Si cel mai trist este faptul ca suntem prea conditionati sa fim sceptici. Sa ne blindam impotriva genului asta de comportamente. Poate de asta suntem prea tensionati, poate de asta cautam nod in papura, cautam intentii ascunse, deceptii, insa sunt si cazuri in care chiar existas sinceritate, nu? Cel putin teoretic vorbind. Uite, de exemplu asta este intotdeauna marea mea problema: cand sa fiu increzator si cand sa fiu retinut. V-am spus, marea mea temere este sa nu fiu prea des corbul din fabula. Dar pe de alta parte, daca numai paranoicii supravietuiesc, chiar este supravietuirea o valoare in sine? In fine, aberatii de aproape weekend.
Da, dar trebuie sa te gandesti ca acest scepticism a avut un punct de pornire. Probabil multora li s-a intamplat sa fie dezamagiti de multi, sa le fie inselata increderea de multe ori. De aici si aproape convingerea ca toata lumea are ganduri ascunse. E un cerc vicios din pacate. Solutia cred ca ar fi ca aceia care inca mai cred in bunatatea oamenilor sa o strige sus si tare- poate s-ar lua si altii dupa ei 🙂
Catalin, nu sunt insa deloc aberatii de aproape weekend. E cred o mica verificare de “how to survive in the modern world” sau mai precis “cum sa reactionam ne-evolutiv ci bazat pe propria experienta”.
Eu ma lovesc zilnic de modul de a reactiona … organic/cultural evolutiv :). Si ma surprind neplacut atunci cand peste x sec/min/ore trec prin filtrul asta rational prin care treci si tu toate experientele tale. Si da suntem inclinati sa fim sceptici dar nu cred ca din cauza ca multora li s-a intamplat, ci pentru ca numai “the evil side” e consemnata memorial.
Cred ca iti doresti sa fii ceva mai ne-rational 🙂 sau ma degraba cochetezi cu ideea asta dar ti-e frica sa ii dai ghes 🙂 e doar o ipoteza “do not shoot”