fbpx

Munich

M

Munich (Munchen) – S. Spielberg

Am apucat sa-l vad astazi, dupa cum speram. Mi s-a parut foarte tare. Intr-un fel mi-a adus aminte de Apocalypse Now. Acelasi tip de loialitati din ce in ce mai incetosate, intr-o misiune secreta. (La drept vorbind, cam asa sunt vietile toate: pornim in adolescenta cu un set de certitudini nedruncinabile care se incetoseaza pe an ce trec. Lumea se mareste.) 

Mi-a placut mult modul in care s-a capturat feelingul asta de incertitudine, de amatorism, de neincredere. Si mi s-a parut magifica scena dialogului intre luptatorul/teroristul arab si luptatorul/asasinul insraelian. FOarte umana. Si nu pot sa spun ca e tragic ca de multe ori ne despart conceptele astea tampite care au fost mostenite din tata in fiu; sau intr-o formulare mai putin idelaista, e tragic ca uneori ne luptam si ne omoram pentru un coltisor de pamant, pentru niste bani sau pentru viitorul unor copii.

About the author

6 comments

 • discutabil…nu cred ca ti-ai mentine pozitia actuala in cazul in care casa/familia/viitorul copiilor tai ar fi periclitate , e tragic ce se intampla in lume, dar nimic nu se intampla fara o motivatie serioasa, de multe ori materiala, din pacate, si cand toate bunurile, indiferent de natura lor, iti sunt luate, te revolti; conflictul dintre evrei si palestinieni ar fi un exemplu de act tragic social-ec.-politic, dar aceasta este o consecinta a faptului ca evreii au luat casele celor din Palestina.

 • Mihai, sunt de acord ca toate lucrurile au motivatii si justificari. Pe de alta parte nu cred violenta justifica violenta si trecutul conflictual justifica conflictele prezentului. Terorismul este condamnabil indiferent de motivatie. Cred ca o cale a nesupunerii civile, a la Ghandi, ar fi mult mai potrivita decat cea a violentei armate. Faza nasoala este ca la momentul actual o mare parte din populatia araba nu are parghiile neceare pentru o actiune de nesupunere civila care sa dea roade.

 • de acord, terorismul este condamnabil, iar populatia araba ar trebui sprijinita, insa acest fapt nu e realizabil cat timp americanii cauta prin orice masura sa-si impuna suprematia pe ideea “cine nu e cu noi e impotriva noastra” ; oferind ajutor tarilor arabe ar insemna ca statul respectiv devine adversar u.s.a. , ceea ce nu e rentabil din mai toate punctele de vedere , avand in vedere contextul politic actual; discutand cu un musulman acum 2-3 ani pe subiecutl terorismului, mi-a spus asa : ” presupunem ca esti atacat pe strada de un grup de persoane caruia nu-i poti face fata, e noapte, locul e oarecum izolat, iar tu, in disperarea de a atrage atentia si de a primi ajutor de la vreaun trecator din imprejurimi, arunci cu o piatra intr-un geam, iar zgomotul produs trezeste locatarii/ capteaza atentia cuiva care iti sare in ajutor si te salveaza. cam la fel procedeaza si statele musulmane, prin intermediul unor grupari teroriste: deturneaza un avion care sa produca “zgomot” (social, economic, politic) iar cineva sa interinva sa schimbe situatia. u.s.a considera pagubele-vieti omenesti, instabilitate ec. etc ca fiind un pret neinsemnat ce trebuie platit pentru a-si asigura dominatia la nivel mondial.” daca ne gandim putin, omul are dreptate in mare parte, plus ca administratia Bush nu e privita deloc bine de catre simplii cetateni americani, tocmai pentru ca ei constientizeaza demersul politic incorect/corupt intretinut de liderul de la casa alba.

 • Mihai, terorismul nu are nici o justificare. Punct. Si pana ce natiunile arabe nu vor intelege asta nu vor fi stare sa paseasca in modernitate. Doar cei care pricep asta si adopta viata umana ca valoare suprema si egalitatea oamenilor indiferent de rasa, sex, religie pot participa la jocul global. Pentru ca astea sunt regulile jocului. Iar din pacate din cauza unor conditii istorice multe dintre populatiile statelor arabe nu inteleg asta. Ma refer aici la Siria, la Iraq, la Iran. Si la votarea unei organizatii teroriste (Hamas) de catre palestinieni. Eu nu tin partea nimanui. Spun doar ca terorismul nu are justificare.
  Cat priveste metafora cu atacatul pe strada, atacatorii sunt teroristii, nu victimele.

 • orice act de violenta nu are justificare, nu asta este solutia , am dat doar un exemplu despre cum este privita problema din tabara tarilor arabe; situatia de atac pe strada nu limiteaza portretul atacatorului ca apartinand unui terorist, se-ntampla si-n romania destule cazuri de agresiuni in plina strada si nimeni nu ridica un deget sa te ajute, asta cred ca e condamnabil, lipsa de implicare a celor care au puterea sa o faca dar nu actioneaza din egoism; am citit undeva, nu-mi amintesc pe moment sursa si autorul , ca “pt a triumfa raul, este de ajuns ca oamenii de bine sa nu faca nimic” , smart thought, makes me feel guilty sometimes:D

 • Mi-a placut si mie filmul foarte mult.

  Cu atat mai mult cu cat actorul principal este… o bucatica! 😛

  ps: scuza-mi comentariul scurt, dar sunt mereu pe fuga. incerc totusi sa mai dau semne de viata.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta