Noi nu putem, ei pot.

N

Conform Constitutiei (art. 74), “nu pot face obiectul iniţiativei legislative a cetăţenilor problemele fiscale, cele cu caracter internaţional, amnistia şi graţierea”.

Am fost învățat, alaturi de zeci de mii de studenți de anul I la Drept, că așa e normal. Că altminteri poporul, cu impulsivitatea lui și lipsa de rațiune, ar putea să scadă impozitele dincolo de orice capacitate de funcționare a statului. Sau ar putea să decidă să facă nefuncționala capacitatea de coerciție penală a statului, prin amnistie și grațiere. Sau ar putea, într-o clipă de iraționalitate, să ne scoată din UE sau din NATO.

Asta deși orice inițiativă legislativă ajunge până la urmă în discuția și în procedura de vot a Parlamentului.

Nimeni insa nu a prevăzut situația când înșiși aleșii sunt cei emoționali și lipsiți de raționalitate. Când ei sunt cei care caută să distrugă, din interese proprii, capacitatea de coerciție penală a statului.

Astazi, într-o întâlnire privată și complet netransparentă a unui grup de interese – căci asta este PSD, se va discuta exact ceea ce îi este interzis prin Constitutiei poporului. Dacă să vina cu o propunere de amnistie și grațiere cu efecte asupra întregii societății.
Și mai mult decât atât, nu sa o prezinte Parlamentului, ci sa o treacă mișelește prin Guvern, fara discutii publice, fara acel răgaz care să permită societății să se exprime, fara acel minim de responsabilitate individuala a aleșilor pe care o implică procedura parlamentară.

Astăzi acest grup își va aroga ceea ce prin Constituție ii este interzis poporului. În interes absolut personal.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta