The shame

T

The Shame #1
Am luat trei carti la mine. Nu am citit absolut nici un cuvant din ele.

The Shame #2
Nu am citit nimic din literatura japoneza. Decat un pic de Mishima si Ramasitele zilei – Kazuo Ishiguro, dar desi Kazuo Ishiguro are nume japonez, se pune la literatura engleza – imigrant de mic.

The Shame #3
Nu am citit The Shame de Salman Rushdie. Am inceput-o dar am lasat-o asa. Desi tin minte ca incepea foarte misto.

About the author

4 comments

 • Judecind dupa ce cronicile tale, cred ca ishiguro o sa ti se para fenomenal. Sa nu incepi cu “Nemingiiatii”, e diferit de stilul lui obisnuit. Salman debordeaza, romanele lui sint cam “aglomerate” si iti trebuie o stare de spirit speciala pentru a putea sa il digeri, dupa parerea mea.
  Imi pare bine ca “dat peste” blogul tau. 🙂

 • Salut Tia,

  Eu te citesc de ceva timp. Idem si pentru Albino Neutrino.

  Salman R. este unul dintre scriitorii mei preferati. Cel putin “Copiii Miezului Noptii” si povestirile sunt super tari. La fel si cartulia de copii – Harun si Marea de Povesti, si Versetele Satanice. BTW, mi se pare foarte aiurea ca Polirom sau Humanitas nu publica Versetele Satanice. Este un roman excelent care ar avea succes garantat. Pacat ca romanii sunt asa de fricosi. Autocenzura asta de teama protestelor sau a unui atentat la traducator / editor nu este deloc ok, din punctul meu de vedere.

 • Salutare!
  Nu prea vrea nimeni sa isi asume responsabilitatea publicarii unei carti care presupune organizare anti-tero pentru lansarea cartii si paza non-stop pe citeva luni pentru cei care conduc editura si pentru traducator. In general nu e in regula cu intoleranta nascuta din lipsa de educatie si saracia lucie in care traieste grosul populatiei din tarile arabe. In curind o sa se renunte la petrolul lor si situatia se va agrava.
  Din pacate, la epopeea “Copii de le miezul noptii” (realism magic inmultit cu 100 000) m-am impotmolit dupa vreo 100 de pagini, cartea asteapta sa ii vina rindul din nou. Asta e “the shame” pentru mine, am si eu o lista lunga.

 • Da, e foarte tragic ca traim intr-o lume cu doua viteze: jumatate din noi care upgradeaza la plasme, la televizoare mai mari, la procesoare mai puternice, si jumatate care nu au nimic, stau afara cu nasul lipit de vitrina globalizarii si nu au nici o sansa sa devina jucatori. Mai ales Africa, dar si Orientul Apropiat intr-o buna masura.

  Cred insa ca problema nu este numai saracia si lipsa educatiei. Si atentatorii de la NY, si cei de la Londra aveau studii si proveneau din familii bune. Cred ca pana la urma terorismul este in primul rand reactia la hegemonia culturala evidenta a occidentului (hegemonie care a modficat raporturile de forte intr-o perioada foarte scurta – 150 de ani), reactie stimulata si de religia profund militanta (eufemistic vorbind). Cam acelasi lucru s-a intamplat si cu Japonia la inceputul secolului. Diferenta este ca Japonia nu a avut resurse, si dupa ce a pierdut pariul de a domina resursele Asiei de Sud, a trebuit sa isi puna capul la contributie.

  Intrebarea este daca arabii vor putea face ceva similar cand se va epuiza petrolul sau nu va mai fi moneda forte. Sanse sunt: vezi Dubaiul su Bahrainul. Problema este ca politic vorbind jocurile sunt un pic diferite: adica in cazul Japoniei, SUA a sprijinit democratizarea rapida, pe cand in cazul arabilor, SUA are ca principal aliat Arabia Saudita – o monarhie absolutista complet retrograda.

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta