Autonomous

A

Am citit Autonomous zilele astea.
https://www.goodreads.com/book/show/28209634-autonomous

Autoarea este o jurnalista pe zona de tech lifestyle cu diplome multe: fondatoare IO9, editoare la Gizmodo, Ars Technica, Gawker, Wired, New Yorker, om de baza la Electronic Frontier Foundation (btw, recomand cartea aia veche a lui Bruce Sterling despre inceputurile culturii hackerilor, The Hacker Crackdown).

Anyway, ce voiam sa zic e ca doamna in cauza e din zona aristocratiei digitale din Sillicon Valley. De asta cartea poate fi citita nu doar ca o povestire fantastica scrisa de o persoana, ci si ca un soi de “extract” al gandirii gruparilor care influenteaza cumva viitorul tehnologic al lumii. Si cumva al discutiilor filosofice/sociologice legate de acest viitor.

Cartea e foarte ambigua la mai multe niveluri. Sunt perspectivele a doua tabere una pro-drepturi-de-proprietate-intelectuala si pro-capitalism si cealalta pro-libertate-a-patentelor si pro-anarhism, cumva.

Nu e deloc tezista. E mai degraba un thriller gen Altered Carbon, cu sange si impuscaturi in vreo 5-6 scene, cu iubire a contrariilor and so on. De fapt cred ca e gandita pentru a fi ecranizata, ca de acolo vin banii grei.

La fel de ambiguu sunt si eu in raport cu ea. Actiune proasta, cu multe gauri. Dar personaje bune. Discutie despre sex si gender foarte relaxata. In sensul ca iti dai seama cat de departe au ajuns oamenii astia din Sillicon Valley in raport cu problemele noastre parohial cepefiste.

Merita citita. Nu pentru actiune, ci pentru viziunea despre viitor, pentru problematica raporturilor intre oameni si roboti inteligenti, sau a raporturilor intre comercial si public. Si nu, nu contine singularitate tehnologica si related.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta