Zece carti ale anului 2018

Z

Am citit vreo 90 de carti anul trecut. Cele 10 de mai jos mi s-au parut cele mai memorabile.

1. Circe (Madeline Miller)

O repovestire a mitologiei grecesti din perspectiva vrajitoarei rele din Odiseea. Cea care il atrage in capcana pe Ulise.

Se zice ca istoria o fac invingatorii. Tocmai de aceea am o slabiciune pentru rescrierile mitologiei din perspectiva invinsilor sau a personajelor marginale. Imi aduce aminte de Penelopiada lui Margaret Atwood (episodul final al Odiseei scris din perspectiva sotiei ramase acasa). Sau de Written in Venom (Lois Tilton) – o repovestire a mitologiei nordice, din perspectiva fratelui rau, a lui Loki, Cain-ul legendelor scandinave.

 

2. Fear: Trump in the White House (Bob Woodward)

Am citit-o chiar cand eram la Washington, intr-un program IVLP, si de aceea cred ca s-a fixat mai bine decat in alte contexte. Trei lucruri cred ca am invatat din ea: primul –  cat de mare e inertia birocratica a unui sistem complex cum este cel american si in acelasi timp cat de mult arbitrariu si hazard este in deciziile majore care pot afecta o lume intreaga. Al doilea: cat de putina insemnatate are totusi in politica globala problemele unei tari precum Romania (care nu e citata absolut niciodata in cateva sute de pagini).  Tensiunea intre imperiu si republica care exista in structurile Americii contemporane.

 

3. România în 100 de ani (Oliver Jens Schmitt)

De multe ori lucrurile pot fi intelese mai bine de cineva care priveste din afara. De multe ori lucrurile pot fi explicate mai bine in 100 de pagini, decat in zeci de tomuri cu interes de nisa. Un eseu despre ultima suta de ani. Cumva noi privim viata publica in primul rand prin perspectiva politica, insa politica nu e decat un jucator trecator care se muleaza pe ethosul mai general si mai stabil al unui popor, pe ideologiile intelectualilor, pe etica profesionala a serviciilor secrete si a birocratiei, pe valorile predicate de religia dominanta.

 

4. One Day, All Children…: The Unlikely Triumph Of Teach For America And What I Learned Along The Way (Wendy Kopp)

Este cartea scrisa de fondatoarea Teach for America – programul de reformare a educatiei in mediile defavorizate care a schimbat Statele Unite. Si care de cativa ani a intrat si in Romania. Chiar daca luam cu un dram de sare declaratiile fondatoarei (intotdeauna autobiografiile trebuie privite in felul asta), cred ca sunt multe de invatat din aceasta carte. Mai ales de cei intereati de antreprenoriat social si de crearea unor echipe care sa genereze bine social.

 

5. Rules for Radicals: A Pragmatic Primer for Realistic Radicals (Saul D. Alinsky)

Si daca tot suntem la activism sa luam cartea lui Saul Alinsky.
Este un soi de biblie (testamentul vechi) al organizarii comunitare. Alinky a fost un om de stanga care ura visceral comunismul. Dar care a organizat populatia de culoare din cateva mari orase intre anii 30 si 60 pentru a-si obtine drepturile. Un doer si un parinte fondator al comunicarii out-of-the-box pentru cauze sociale. Este in acelasi timp idolul democratilor (Hillary Clinton si-a dat teza in Alinsky iar Obama era fan si discipol al discipolului lui Alinsky), si demonul invocat de alt-right.
E un ghid foarte util pentru a intelege dinamica interna a grupurilor care vor a genereze schimbare fara sa aiba putere politica sau financiare mare. Si modurile in care poti face comunicare/actiune eficienta in astfel de situatii.

6. A Fighting Chance (Elizabeth Warren)

Si daca tot am ajuns la democratii americani sa ne oprim la Elizabeth Warren. Senatorul de Massachusetts cu ambitii prezidentiale pentru 2020. O carte foarte bine scrisa, in maniera predicata de Marshall Ganz (un alt sfatuitor al lui Obama). Story of self/story of us/ story of now.
Despre originile ei intr-o familie saraca din centrul Americii, despre incercarile prin care a trecut ca mama la o varsta foarte tanara, despre luptele ei pentru a limita abuzurile sistemului bancar in situatiile de faliment personal. Imi pare ca o pozitioneaza drept candidatul cu cele mai mari sanse la obtinerea nominalizarii in 2020.

 

7. The Power of the Powerless (Václav Havel)

Pe scurt, orice regim autoritar se teme de adevar si solidaritate. De capacitatea oamenilor de a se cauta pe ei insisi in ceilalti, de a spune lucrurilor pe nume si de a nu se lasa prada propagandei.

 

 

8. The Letters of Jonathan Netanyahu: The Commander of the Entebbe Rescue Force (Iddo Natanyahu)

Jonathan Netanyahu este fratele mai tanar al actualului prim-ministru israelian. Colonel in armata israeliana, a condus eliberarea ostaticilor la Entebbe, ani ‘70. Si a murit in aceasta actiune. Cartea de fata cuprinde scrisorile pe care Jonathan le-a scris ca adolescent si ca tanar prietenilor, iubitelor, parintilor. O carte scrisa de un soldat-filosof (a la Marcus Aurelius) despre lumea care il inconjara, despre ratiunea razboiului, despre valorile umane. Cartea care in anii ‘80 a stat pe noptiera celor mai multi adolescenti din Israel, ajunsi acum decidentii politici sau economici.

 

9. Dansul Natasei – O istorie culturala a Rusiei (Orlando Figes)

Un volum extrem de detaliat despre legatura intre “conflictele” culturale din Rusia ultimelor 250 de ani si evolutia intre europenism si nationalism a acestei tari. Despre cum Tolstoi, Dostoievski, Ceaikovski, Rimsky-Korsakov, Puskin au fost parte a conversatiei contemporane si au directionat ideologia despre sufletul si scopul Rusiei in lume.

 

10. Orice om îi este teamă: un partid, doi ani și trei premieri (Radu Paraschivescu)

Domnul  Paraschivescu este una dintre comorile contemporane ale acestei tari. Este Hasek-ul poporului nostru, este Caragiale-ul secolului nostru. Poate multi nu isi dau seama, dar candva istoricii isi vor face o parere despre politicienii romani din cartile dansului, asa cum noi intelegem politica de final de secol al XIX-lea prin monoclul lui Caragiale.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta