O lista de carti (ianuarie-iunie 2018)

O

Pentru ca suntem la jumatatea anului, hai sa scriu un soi de lista de zece carti pe care le-am citit anul acesta si care mi-au placut.

1. The Arrival – Shaun Tan
Nu are absolut nici un cuvant. Doar titlul si autorul. Dar este absolut minunata. Ca poveste si ca grafica. Un soi de Dali meets Escher meets cyberpunkul nostalgic in sepia.

2. Firmanul orb si Firida rusinii – Kadare
Maestrul sufletului balcanic. Extraordinar de puternice, mai ales Firida rusinii. Despre totalitarismul simbolic. Despre o poveste fantastica in Imperiul Otoman in care sub pretextul eliminarii deochiului dusmanii politici sunt orbiti fortat prin intermediul unei birocratii fara suflet.
De fapt vad ca anul acesta am citit si “Podul cu trei arce” – despre instaurarea insidioasa a unei realitati absurde si opresive, totul sub masca de roman istoric.

3. A Fisherman of the Inland Sea – Ursula K LeGuin
Cred ca am citit-o fix cu cateva zile inainte de moartea Ursulei. De fapt am recitit-o pentru ca majoritatea povestirilor le citisem in alte parti. Sunt acolo doua nuvele minunate. Cea care da titlul volumului si Shobbies Story. Despre puterea povestii ca factor de coeziune umana, de solidarizare.

4. Societatea necivilă. Anul 1989: implozia structurilor comuniste – Stephen Kotkin
O sinteza atipica despre caderea regimurilor comuniste, sub povara incompetentei propriei clase conducatoare. Beware PSD.

5. Pirate Utopia – Bruce Sterling
Un fel de experiment literar si grafic despre un experiment social ucronic (o societate anarho-sindicalista in Fiume-ul de dupa primul razboi, pe coasta Adriaticii) izvorat dintr-un experiment culturar real (futurismul). Un soi de easter egg experimental, cum ar veni

6. On Speaking Well – Peggy Noonan
Bune hinturi despre cum sa iti compui structura unui discurs. Chiar daca nu vrei sa fi Obama sau sa vorbesti in fata unui stadion. Foarte hands-on.

7. The Letters of Jonathan Netanyahu: The Commander of the Entebbe Rescue Force
Jonathan e fratele mai mic al lui Bibi. Eroul de la Entebbe. Idolul a cateva generatii de adolescenti israelieni. Un suflet bantuit, cu un sfarsit tragic. Extrem de umana.

8. The Audacity to Win: The Inside Story and Lessons of Barack Obama’s Historic Victory – David Plouffe
Foarte buna pentru a intelege tehnicalitatile si separarile de roluri intr-un demers social complex, cum e o campanie electorala. Si nivelul de comitment al tuturor. Si foarte funny si citibila in acelasi timp.

9. Beneath the Sugar Sky (Wayward Children, #3) – Seanan McGuire
E un ciclu de nuvele fantastice, asta fiind a treia. Cu un soi de multivers. Dar nu chiar de tipul Narnia. As zice ca aduc un pic cu Sandman-ul lui Gaiman, cumva.

10. The Creation: An Appeal to Save Life on Earth – Edward O. Wilson

Un dialogul inchipuit dintre Wilson, unul dintre cei mai mari biologi evolutivi (de parca ar fi si altfel de biologi) din ultimii 50-70 de ani, si un pastor ipotetic, un adept al creationismului. O incercare de reconciliere a viziunilor diferite despre lume prin prisma problemelor practice ale lumii in care traim (biodiversitate, poluare, ecologie). Foarte plina de suflet.

 

https://www.goodreads.com/user_challenges/10220166

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta