Carti – top zece personal 2017

C

Marius zicea sa mai scriu si eu despre ce carti mai citesc, ca poate ajuta la selectiile altora. Asa ca m-am gandit sa iau repede ce am citit in 2017 si sa fac o lista de vreo zece. Nu e un top, ordinea e oarescum la intamplare.

1. The Cultural Revolution: A People’s History, 1962-1976 – Frank Dikötter
E probabil cartea cea mai buna pe tema revolutiei culturale a lui Mao. Prezinta lucrurile foarte contextualizat. Socanta uneori ca grozavii petrecute atunci.

2. Nothing Is True and Everything Is Possible: The Surreal Heart of the New Russia – Peter Pomerantsev
Experientele unui expat britanic in Rusia lui Putin. Cu documentare buna pe artizanii puterii (tehnologii politicii).

3. The Sleepwalkers: How Europe Went to War in 1914 – Christopher Clark
Peisajul european dinainte de inceperea primului razboi mondial. Cu accent pe zona Balcanilor. [Aici recomand si The Guns of August, a Barbarei Tuchman]

4. Paris 1919: Six Months That Changed the World – Margaret MacMillan
Si cum a fost realizata pacea imperfecta de la finalul WWI. Gasiti acolo niste pasaje deloc magulitoare la adresa emisarilor romani, ca sa mai demitizam lucrurile.

5. No Time to Spare: Thinking About What Matters – Ursula K. Le Guin
Gandurile de batranete (jurnal) al unei doamne extrem de curajoase. Pentru mine Ursula Le Guin este acolo, cu Marguerite Yourcenar.

6. A Full Life: Reflections at Ninety – Jimmy Carter
Memoriile presedintelui Carter, spuse intr-o maniera foarte directa. Un om absolut admirabil care pe la 90 de ani inca punea osul la treaba in mod concret (in proiectele de construire locuinte pentru cei in nevoie).

7. Here – Wisława Szymborska 
Un volum de poezii foarte puternic. Szymborska a luat premiu Nobel acum vreo 20 de ani, zicandu-se ca i l-a suflat lui Bob Dylan (care a luat pana la urma in 2016). E buna, foarte buna.

8. October: The Story of the Russian Revolution – China Miéville
Miéville este scriitor britanic de fictiune (un soi de fantasy oniric/slipstream numit weird fiction), dar cartea asta e non-fiction. Omul este declarat de stanga, eu am cateva rezerve punctuale fata de interpretarile lui, insa este o prezentare foarte buna a anului revolutiei bolsevice. Si din care poti afla multe despre mecanica unei revolutii. De asemeni f buna ca si prezentare a contextului (miscarile revolutionare de la inceputul secolului, razboiul, etc).

9. The Vital Question: Energy, Evolution, and the Origins of Complex Life – Nick Lane
O extraordinara carte de biologie evolutiva despre “singularitatea” evolutiva, sa zic asa. Momentul incipent al trecerii de la inanimat la animat. Merita citita. Partea de inceput destul de complicata de urmarit (sau asa a fost pentru mine – a trebuit sa o citesc de vreo 3 ori primele 100 de pagini) insa chiar merita.

10. American War – Omar El Akkad
Un roman de fictiune speculativa despre un nou razboi civil american. Extrem de citibila, dar foarte profunda. Despre refugiati, despre moarte, despre oamenii simpli si cat de usor isi pot pierde visurile si scopul in viata, pentru mai multe generatii.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta