O sugestie pentru librariile virtuale

O

O sugestie pentru oamenii de la elefant.ro, libris.ro si toate magazinele online care vand carti online in format digital, ca tot voiam sa imi iau azi-noapte niste Kadare (au aparut vreo doua anul trecut pe care nu le-am citit), dar m-am lasat pagubas vazand ca nu am nici o sansa sa ma apuc repede de citit.

Guys, varianta criptare prin Adobe Digital Edition e absolut pierzatoare. Daca va uitati, pana si Amazon a inceput sa vanda fara DRM, desi la ei totul e integrat si nu s-ar prinde nimeni daca au DRM sau nu au. Cu atat mai mult ceilalti care sunt piticuti.

Tinand cont ca pe piata 75% din dispozitive sunt de tip Kindle (adica nu suporta ADE) si ca la alea gen Kobo, Nook etc este absolut complicat sa le autentifici cu ADE, pierdeti o gramada de clienti.

Ii pierdeti fix pe acei cititori de cursa lunga, care baga 15-20-30-50 de carti pe an. Aia care citesc pe readere dedicate, nu pe tablete si telefoane.

Uitati-va la Humble Bundle, vand zeci de mii de bundle-uri de carti in fiecare saptamana. Fara DRM.

Nimeni de acolo nu isi pune problema ca pierd 5% din vanzari pe piraterie, daca castiga de 20 de ori mai mult prin stimularea vanzarilor.
Faceti fix ca ei. Apesi un buton si platforma iti trimite cartile achizitionate la adresa aia de email asociata Kindle-ului, ca sa se sincronizeze automat.

Si daca nu ma credeti pe cuvant, faceti un experiment. Luati un lot de vreo 1000 de carti digitale care au un minim de vanzari si impartiti-l pe din doua. Jumatate cu DRM si Adobe Digital Edition, si jumatate fara DRM, format mobi/azw si sincronizare pe email cu Kindle.

Si dupa 3 luni trageti linia si vedeti ce o sa iasa.

As mai scrie multe despre dynamic pricing ca am vazut ce misto fac aia de la Amazon de am cumparat niste zeci de carti pe care nu le voi citi prea curand, dar deja vorbim de rachete.

Iar cat priveste scoaterea DRM-urilor, e operatiune de 5 minute. Deci oricum bestsellerurile vor fi piratate cu ADE sau fara ADE, de niste oameni care oricum nu ar fi avut banutii sa isi cumpere cartea respectiva (dar care poate vor avea in viitor). Insa jocul de librarii online este long-tail-ul.
Stiu, “editurile nu ne lasa, bla, bla”. Dar daca le-ati arata un experiment clar, sunt convins ca si-ar schimba parerea. Asa cum si-au schimbat si pe pietele internationale.

Cu placere, de la un cititor-cumparator.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta