chestii cu carti

c

Aseara mi-am dat seama ca il apreciez pe Borges in primul rand ca cititor. El fiind cititorul, adica. Cititorul perfect, care a citit mult, a citit si capodoperele esentiale si pe alea minore, si nimicuri si prostioare, si a apucat sa reciteasca, si a apucat sa vada dincolo de textele oarbe, si a apucat sa impartaseasca ce a citit. De fapt ce a scris Borges poate fi o lunga dare de seama despre ce a citit si ce a gasit in carti Borges.

In alta ordine de idei m-am apucat sa recitesc Bones of the Earth a lui Swanwick. Stiu ca am citit-o acum vreo sapte opt ani, stiu ca mi-a placut, stiu ca e usurica, un fel de comedie d-aia burleasca, ca in anii ’40-’50, dar nu imi mai aduc aminte nimic din ea. Si ma intreb daca asta e doar un semn de batranete, sau si un semn ca e totusi o carte minora, un divertisment fara profunzime (desi I’m a sucker for this kind of guilty pleasures).

Si m-am mai apucat sa citesc Jurnalul lui Gombrowicz. M-a plictisit. Pe vremuri eram un iubitor de biografii in diferite forme de agregare (auto sau neautobiografii, jurnale, memorii si scrisori). Acum tind (sau imi impun sau nu ma intereseaza daca e adevarat contrariul) ca pana la urma viata omului nu prea are legatura cu opera (sau mai exact chiar daca are, ca factor generator, nu are ca factor explicativ, explicatia e doar in opera si nicaieri altundeva).

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta