Alfabetul galben

A

Borges cita intr-un eseu  o chestie din Lugones de genul “fiecare cuvant este o metafora peste care a trecut timpul”. Eseul parca se gaseste in Arta poetica, daca nu ma insel. Tot parca acolo are Borges un pasaj in care vorbeste despre vizitarea librariilor, despre faptul ca el, cand vedea in librarii cate o carte draga regreta cumva ca deja o are, ca nu o mai poate cumpara o data. Acelasi gen de sentiment (pueril sau macar adolescentin) il am si eu cand apare o noua editie dintr-o carte care mi-a placut mult. De fapt, uneori chiar cumpar editii noi, doar coperti noi de fapt, chiar daca am acele carti. De exemplu chiar in cazul lui Borges am de vreo trei ori operele complete (cele de la Univers cu coperta alba, apoi volumul acela hardcover tot de la Univers, apoi editia de la la Polirom copertata, si acum am inceput sa cumpar si volumasele albe tot de la Polirom). Am fost intodeauna un harciog, recunosc. De fapt asta e si tragedia mea: am fost un harciog fricos care ar fi vrut sa fie iepure curajos, Bugs Bunny-like :))

Anyway in dorinta mea de colectionare, mi-au placut intotdeauna cartile inventar: dictionarele (si apropo de asta imi aduc aminte cu placere de Dictionarul de argou englez de la Nemira, in care gasesti geneza savuroasa si ciudata a tot soiul de expresii), alfabeturile, bestiarele, culegerile de povestiri gen O mie si una de Nopti, culegerile de povestiri complete ale unui autor sau altuia (am un Sturgeon in 13 volume, un Zelazny in 6, un cartoi cu toate povestirile lui Ballard, altul cu cele ale lui Bradbury, editia aia de la LOA a lui Roth din care mai apar doua volume la inceputul anului viitor). In fine ideea e simpla in naivitatea mea adolescentina caut sa colectionez completitudinea. Ceea ce, vorba lui Goedel, e cumva contradictoriu 😉

Si una din speciile astea de “completitudine” e proza de tip alfabet. Adica aia in care autorul se apuca si scrie cate o povestire pentru fiecare litera a alfabetului. Harlan Ellison are doua asa, scrise prin vitrina librariilor (From A to Z, in the Chocolate Alphabet si From A to Z, in the Sarsaparilla Alphabet). Michael Swanwick are una si mai misto, un tabel periodic cu toate elementele and then some more. E frumos si bestiarul lui Borges, ca tot vorbeam mai sus de dansul. Daca ar fi dupa mine i-as pune pe toti scriitorii sa scrie cate un alfabet/tabel/bestiar sau altceva cu forma fixa. Cumva genul asta de exercitiu surprinde bine esenta scriitorului, felul lui de a vedea lumea, influentele, eruditia, preferintele de un soi sa altul. Cam ca haiku-urile.

Mai noi si mai nou (de fapt acum vreo 3 luni, acest post recuperat din drafturi) am citit The Yellow Alphabet al lui Caitlin Kiernan.  O tipa foarte desteapta si foarte individuata, curajoasa adica si in scris si mai ales in viata. Cumva opusul lui Borges, apropo de viata (adica lots of weird sex, love, pain, and extroversion). Dar fac pariu ca batranului Borges i-ar fi placut mult alfabetul in cauza.  Surprinde bine haosul si intunecimea din capul unui om de acum, cand apolinicul s-a cam dus pe apa sambetei, cand daca ascultam un rondou de Mozart avem impresia unei alte luni, complet ireale, a unui acvariu somnolent de Disneyland, iar ororile de gen gotic-victorian sunt batute zilnic de stirile de la ora cinci.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta