Mindfields si The Frank si The Mouse

M

Despre Ellison Wonderland (povestirea) voiam sa scriu mai jos. Pana a intervenit o chestie foarte marunta care m-a facut sa ma intrerup :))

Si despre asta e vorba in respectiva povestire. Despre sentimentul ala ca daca n-ar fi fost maruntisul ala, intreruperea aia, chestia aia neinsemnata si improbabila care totusi s-a intamplat, acum ar fi fost mult mai bine, ai fi realizat chestii mult mai tari. Ca doar un podet te-a despartit de triumf.

“A inch off. A word mispronounced. A shade too quick. A beat to tiresome because of not knowing when to stop. A hair to slow. A fumble, a glitch, a misapprehension. And all of them, such tiny pin-pricks, guaranteed to keep us in line. Keep us on the track. Keep us busy because we don’t have control, or confidence, or a sense that we know what’s going on”

Fireste e doar un mecanism de auto-aparare, insa chiar cred ca exista aproape intotdeauna aproape la toti.

Ei bine, e geniala povestirea asta despre conspiratia metafizica a micilor devieri/abateri/scapari. Un fel de Loterie a Babilonului (Borges) pe dos. Daca acolo era vorba de organizare a hazardului, aici e vorba de o dezorganizare voita a chestiilor cotidiene.

Cititi-o 🙂 In prima instanta voiam sa fotografiez povestirea si sa o pun aici, dar apoi mi-am dat seama ca, dincolo de considerentele etice, domnul Ellison e stiut ca a dat in judecata organizatii serioase (AOL, James Cameron, etc) pentru incalcarea drepturilor de autor.

Si apropo de Harlan Ellison si atitudinea sa de smart-ass, exista un celebru articol din Esquire (poate printre cele mai importante din secolul trecut numit Frank Sinatra Has a Cold.  Il puteti citi aici. La un moment-dat apare o scena in care starul Sinatra se ia la harta cu ilustrul-nimeni-pe-atunci Ellison. Alte surse spun, din ce tin eu minte, ca scena s-ar fi terminat si cu o cafteala, nu doar cu schimburi de cuvinte.

Si daca mai aveti timp cititi si The 3 Most Important Things in Life. E unul dintre cele mai spumoase eseuri/povestiri autobiografice scrise vreodata.

Iar finalul, in care scenaristul Ellison e dat afara de la Disney in prima zi, imediat dupa-pran, pentru ca propune un film porno cu personajele Disney (la masa, in gluma) e spumos:

At Disney, nobody fucks with The Mouse.

About the author

Add comment

By admin

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta